FOREIGN LANGUAGES

Profeția lui Mica

Curriculum
Descoperirea pentru Studenți
19

MATERIAL PENTRU ÎNTREBĂRI

Mica 1:1 la 7:20

VERSET DE MEMORAT: „Ţi s-a arătat, omule, ce este bine, şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?“ (Mica 6:8)

IDEI DE BAZĂ

Mica a profeţit în timpul domniilor lui Iotam, Ahaz şi Ezechia în Iuda (740-687 î.Cr.) Satul lui natal a fost Moreşet, lângă Gat, o localitate situată în partea de sud-vest a regatului lui Iuda, la o distanţă de aproximativ 30 – 35 km sud-vest de Ierusalim. Numele Mica înseamnă „Cine este ca Iehova?“ El a fost contemporan cu profetul Isaia, cu a cărui slujire şi profeţii a avut multe puncte de contact. În contrast cu Isaia, care a fost un profet al curţii regale şi care se trăgea dintr-o familie distinsă, Mica a fost un profet de la ţară care se trăgea dintr-o familie săracă.

Deşi tonul este aspru, profeţia lui Mica are un stil poetic, similar cuvintelor lui Isaia. Unii comentatori se referă la Mica prin expresiile „cartea soră“ cu cartea lui Isaia, ori „Isaia stenografiată“.

Mica denunţă Samaria şi Ierusalimul că fiind centre ale răului care au infectat cele două regate ale căror capitale erau. Oricine putea să găsească în aceste două cetăţi imorale exemple ale răului acelor vremuri. Lista profetului Mica a inclus: fraudă, hoţie, lăcomie, beţie, destrăbălare, opresiune, ipocrizie, erezie, nedreptate, stoarcere de bani, minciună, crimă şi alte agresiuni.

În capitolele de la 1 la 3, Mica a profeţit împotriva Samariei şi Ierusalimului. Prima dată, Mica a denunţat Samaria şi a profeţit prăbuşirea ei. El a văzut cu tristeţe în inimă judecata care urma să treacă peste Iuda şi faptul că proprii lui concetăţeni din sud-vestul lui Iuda aveau să îndure greutatea invaziei. Lăcomia şi hoţia necesită, fără îndoială, o pedeapsă, totuşi, o vagă idee a îndurării lui Dumnezeu este dată.

Capitolul 3 oferă una dintre cele mai înţepătoare denunţuri împotriva conducătorilor egoişti şi a profeţilor falşi din cadrul literaturii profetice, încheind cu profeţia care spune că Templul şi Sionul urmau să fie distruse.

Capitolele 4 şi 5 sunt pline de făgăduinţe. După distrugerea şi restaurarea Ierusalimului, acesta urma să devină capitala spirituală a lumii şi în Ierusalim avea să-i aducă Dumnezeu pe exilaţii Lui din Babilon, în ciuda întregii opoziţii din partea naţiunilor păgâne. Cea mai însemnată dintre profeţiile lui Mica se găseşte în capitolul 5, versetul 2, profeţie care a prezis aşezarea Betleemului-Efrata ca fiind locul de naştere al Domnului nostru Isus.

Ultimele două capitole conturează controversa lui Dumnezeu cu Israelul. Ce vină ar putea să găsească Israelul la Dumnezeu? Israelul a răspuns că vrea să ştie cerinţele lui Dumnezeu, şi a primit răspunsul că Dumnezeu nu a pretins altceva decât: dreptate, îndurare şi părtăşie smerită cu Dumnezeu. Păcatele lui Israel au fost zugrăvite în toată josnicia lor, iar poporul, prin intermediul profetului, a mărturisit adevărul acuzaţiei, plasându-se întru totul în mâinile Domnului pentru îndurare şi protecţie. Cartea lui Mica se încheie prin emiterea profeţiei revenirii în ţara lui Israel, urmată de o izbucnire de laudă pentru Dumnezeu care este iertător şi binevoitor.

Este posibil ca denunţurile lui Mica să fi fost o reflectare a domniei periculoase a împăratului Ahaz, iar încheierea profeţiilor de îndurare şi iertare să fi reprezentat buna domnie a împăratului Ezechia. În Ieremia 26:17-19 se arată că Mica a murit în pace în timpul domniei împăratului Ezechia.

ÎNTREBĂRI

1. Când a venit „Cuvântul Domnului“ la Mica? (Mica 1:1) Cum vine Cuvântul Domnului la noi, astăzi?

2. Care a fost cauza judecăţii lui Dumnezeu împotriva lui Israel? (Mica 1:5-7; 2:1-2)

3. Cum a fost primit mesajul lui Mica? (Mica 2:6-11) Cum este primit mesajul lui Dumnezeu, astăzi?

4. Folosiţi următoarele versete pentru a identifica cel puţin 10 acuzaţii de nedreptate pe care Mica le-a formulat împotriva poporului său. (Mica 2:1,2,8,9; 3:2,9,10,11).

5. În Mica 5:2 se vorbeşte despre „Cel ce va stăpâni în Israel“. La cine face referire acest verset? Care anume este semnificaţia acestui verset?

6. De ce a adresat Domnul o chemare munţilor ca să audă controversa Lui cu poporul Său? (Mica 6:1-2)

7. Potrivit versetului-cheie, cum putem noi să îi facem pe plac lui Dumnezeu?

8. Cartea profetului Mica se încheie cu făgăduinţe de îndurare şi restaurare. Daţi un exemplu legat de modul în care Dumnezeu extinde aceleaşi făgăduinţe şi asupra noastră, a oamenilor din ziua de azi.

Concluzie

Dumnezeu încă îi mai cheamă şi astăzi pe păcătoşi. Să fim dar credincioşi, asemeni lui Mica, în a proclama Cuvântul lui Dumnezeu, demonstrând dragostea şi îndurarea Lui, şi să umblăm smeriţi, atât înaintea lui Dumnezeu, cât şi înaintea oamenilor.