FOREIGN LANGUAGES

Omul care Dorea Să-L Vadă pe Isus

Curriculum
Povestiri Sfinte pentru Cei Mici
61

Luca 19:1-10

Într-o zi, toată lumea dintr-un oraş era emoţionată. Mulţi oameni au ieșit pe stradă. Ce se întâmpla? Isus venea în oraş în ziua aceea şi toţi doreau să fie siguri că Îl vor vedea.

Isus i-a făcut sănătoși pe oamenii bolnavi, pe orbi i-a făcut să vadă, pe şchiopi să meargă. Nimeni altcineva nu putea să facă acele minuni. Doamne, ar fi minunat dacă am putea să fim aproape de Isus.

Cineva poate că a strigat: „Uitaţi-L că vine! Vine Isus!” Isus venea pe drumul prăfuit. El a venit pe o cale lungă în ziua aceea. Poate că Isus era obosit.

În orașul acela trăia un om care avea mulţi bani. Numele său era Zacheu. El era atât de mic de statură, încât nu avea cum să vadă peste capetele celorlalţi. Zacheu nu era la fel de înalt ca ceilalţi oameni, dar a dorit să vadă cum arăta Isus. Ce putea să facă? A încercat să se uite printre oameni, dar și așa nu a văzut nimic. Cu toate acestea, Zacheu nu a plecat acasă, zicându-și că nu a putut să-L vadă pe Isus. El dorea să-L vadă pe Isus și trebuia să afle cumva o cale. Ce putea el să facă?

Zacheu a privit jur-împrejur, căutând un loc mai înalt. Deodată a văzut un dud. Era chiar la marginea drumului pe unde urma să treacă Isus. Dacă ar fi putut să se urce în acel dud şi să stea pe o creangă deasupra drumului, nu numai că L-ar fi văzut pe Isus, dar ar fi fost şi foarte aproape de El.

Zacheu a fugit înaintea mulţimii. Oamenii făceau mult zgomot, aşa că Zacheu şi-a dat seama că Isus se apropia. Repede, omul mic de statură a fugit spre dud. El s-a urcat în dud cât de repede a putut. Acum putea să-L vadă pe Isus.

Isus s-a apropiat din ce în ce mai mult, până când a ajuns chiar sub dudul în care Zacheu era ascuns. Zacheu putea să-L vadă pe Isus. Putea să vadă cum arăta Isus. Dintr-o dată, Isus s-a oprit. Da, Isus s-a oprit chiar în dreptul lui Zacheu.

Isus a privit în sus către dud, chiar la Zacheu. S-a uitat la el şi i-a spus: „Zacheu, coboară. Am să merg cu tine acasă.” Poate că Isus nu l-a văzut pe Zacheu urcându-se în acel dud, dar Isus a ştiut tot timpul că Zacheu era acolo. Nimeni nu poate să se ascundă undeva, iar Isus să nu-l găsească. Isus ştie întotdeauna unde este fiecare băiețel, fiecare fetiță, fiecare bărbat și fiecare femeie.

Cât de uimit trebuie să fi fost Zacheu când Isus l-a privit şi l-a strigat pe nume. Cum de a ştiut Isus numele lui dacă nu-l mai văzuse niciodată? Isus ştie numele fiecărui om. Isus ştie şi numele tău. Dacă L-ai putea vedea pe Isus astăzi, El te-ar striga şi pe tine pe nume.

Când Isus l-a chemat pe Zacheu să se dea jos din dud, El avea o voce atât de blândă şi caldă, că Zacheu L-a îndrăgit pe Isus imediat. Nimeni nu-i vorbise cu atâta bunătate de multă vreme.

Zacheu Îl iubea pe Isus din ce în ce mai mult. Celorlalţi oameni nu le-a plăcut că Isus a mers acasă cu Zacheu, dar Isus ştia că inima întunecată a lui Zacheu se luminase, pentru că I-a spus lui Isus cât de rău îi părea pentru toate faptele rele pe care le făcuse. Zacheu a zis că dorea să dea înapoi toate lucrurile pe care le luase pe nedrept și care nu-i aparţineau. El a mai avut de gând să dea și jumătate din averea sa oamenilor săraci.

Isus s-a bucurat să-l audă pe Zacheu vorbind așa. El ştia că omul care se urcase în copac Îl iubea cu adevărat. A fost un lucru bun că Zacheu L-a văzut pe Isus în acea zi şi că a ascultat de El. Astfel, inima murdară şi păcătoasă a lui Zacheu s-a schimbat într-o inimă curată şi luminoasă. Isus nu S-a mai întors niciodată în acel oraş.

După ce Zacheu L-a întâlnit pe Isus şi a început să-L iubească, el a fost un alt fel de om. Acum toţi îl îndrăgeau. Și băieţeii şi fetiţele îl iubeau pe Zacheu pentru că era atât de bun cu ei. Dacă nu aveau haine, el le aducea. Dacă nu aveau mâncare, el le dădea mâncare.

Înainte ca Zacheu să-L vadă pe Isus, el strângea biruri de la toți oamenii. Zacheu era cel care le spunea oamenilor câţi bani trebuiau să plătească. Câteodată el era rău şi le cerea prea mulţi bani, iar o parte din bani o păstra pentru el. Aşa a adunat el mulţi bani, mai mulţi decât oricare alt om. De aceea, Zacheu nu avea mulţi prieteni.

Acum Zacheu era milos cu toţi. A dat înapoi toţi banii pe care-i luase de la oameni, ba chiar mai mult decât luase. Zacheu a făcut lucrul acesta ca să le arate oamenilor că-i părea rău.

Iubirea pentru Isus, iubire care este în inimă, poate să schimbe în bine pe oricine, băieței, fetițe, bărbați sau femei. Atunci când copilașii se roagă la Dumnezeu să-i ajute să fie buni, ei sunt atât de drăgălași, încât toţi îi iubesc.