FOREIGN LANGUAGES

Găsirea Cărții Pierdute

Curriculum
Povestiri Sfinte pentru Cei Mici
31

2 Cronici 34:1-33

A fost odată un băiețel care era rege. Numele lui era Iosia şi avea numai 8 ani. El era un băieţel, dar Îl iubea pe Dumnezeu din toată inima. După ce Iosia a mai crescut un pic şi a avut şaisprezece ani, el s-a rugat mult și a cerut lui Dumnezeu să îl ajute să fie un rege bun și să facă lucrurile pe care trebuie să le facă, ca să ajute poporul să-L iubească pe Dumnezeu.

Iosia a locuit în marele oraș Ierusalim, unde era un Templu măreț. Iosia mergea la acest Templu ca să se roage lui Dumnezeu. Cu mulți ani în urmă, Templul era frumos, dar acum nu mai era frumos.

Iosia s-a întristat mult când s-a uitat în jur şi a văzut cât de murdară și dărăpănată era Casa lui Dumnezeu. Frumoasele porți erau așa de rupte că au căzut la pământ, iar în pereţi erau crăpături mari. Chiar și podeaua era plină cu găuri. Iosia a văzut murdăria care era peste tot. El a văzut că Templul lui Dumnezeu nu a mai fost curăţat de foarte mult timp.

Nu era vina lui Iosia că Templul nu a fost curățat de atât de mulți ani. Înaintea ca Iosia să fie rege, au fost alți regi care nu Îl iubeau pe Dumnezeu. Ei au fost oameni foarte răi. Oricine nu-L iubeşte pe Dumnezeu ajunge uneori să fie foarte rău.

Acei regi nu au vrut ca poporul să se roage la Dumnezeu, atunci au înălțat nişte dumnezei numiți idoli. Ei le-au spus oamenilor să se roage la acei idoli. Un idol nu poate să vadă, nu poate să audă, nu poate să vorbească, așa că idolii nu aveau cum să audă poporul care se ruga și nu puteau să îi ajute pe oameni să fie buni. Acei regi au înălțat mulţi idoli, iar lui Dumnezeu nu I-a plăcut deloc acest lucru.

Dumnezeu îl iubea pe Iosia şi îl ajuta în fiecare zi. Iosia nu mai suporta să vadă Templul Sfânt al lui Dumnezeu atât de murdar şi în paragină. El ştia că nici lui Dumnezeu nu îi plăcea. Iosia s-a uitat în jur şi s-a gândit: „Voi face acest Templu să fie din nou frumos aşa cum era cu mult timp înainte. Și am să încep munca imediat.”

Iosia a poruncit unor oameni să înceapă curățenia Templului și să repare toate stricăciunile. O, cum munceau oamenii! Au tot curăţat şi au tot reparat. Au strâns tot gunoiul şi l-au dus undeva departe.

Într-o zi, în timpul în care niște oameni făceau curățenie, ei au găsit o Carte. Această Carte nu arăta ca nici una dintre cărțile pe care voi le aveți acasă. Pe vremea când Iosia a fost rege nu erau cărţi din acestea ca ale voastre. Atunci cărțile erau ca un sul de hârtie. Aşa se făceau cărțile în vremea aceea.

Oamenii s-au uitat la Carte şi se întrebau ce scria în ea. Ei au dat Cartea unui Mare Preot. El era un om care slujea în Templu.

Marele preot a deschis Cartea. O, cât de mirat a fost el când a început să o citească! Era o Carte care s-a pierdut cu mult timp înainte. Se numea Cartea Legii. Dumnezeu i-a spus lui Moise ce să scrie în acea Carte. Dumnezeu a dat aceste legi şi porunci poporului şi voia ca oamenii să respecte legile și poruncile pe care El le-a dat. Dumnezeu vrea ca şi noi să respectăm aceleași legi azi și să împlinim ceea ce Dumnezeu ne-a spus să facem.

Marele preot ştia că Iosia Îl iubea mult pe Dumnezeu şi că va fi fericit să vadă Cartea. Iosia i-a spus unui om, care lucra pentru el, să citească. Iosia asculta ce citea omul. Iosia nu a mai auzit niciodată acele legi. Dumnezeu voia ca toți să-L iubească cel mai mult pe El. Dumnezeu voia ca toţi să se roage Lui şi să împlinească ceea ce El a zis. Dumnezeu spune în Carte că băieţeii şi fetiţele trebuie să asculte de tăticul și mămica lor, să fie buni cu toată lumea şi să ierte pe cei care le fac rău, să nu se bată, ci să se roage pentru ei. Dumnezeu a scris multe lucruri în Cartea Sa și vrea ca oamenii să le împlinească.

Iosia s-a bucurat când a aflat toate aceste lucruri. Acum, el ştia cum să trăiască pentru Dumnezeu, mai bine ca înainte. Iosia a vrut ca și poporul să cunoască legile pe care le-a dat Dumnezeu, aşa că Iosia a poruncit ca toți oamenii de pretutindeni să vină la Templu. Cât de surprinşi au fost oamenii când au văzut cât de curat şi ce frumos a fost făcut Templul.

Iosia le-a spus despre Cartea care a fost găsită și care fusese pierdută undeva în Templu timp de foarte mulți ani. Regii cei răi care nu L-au iubit pe Dumnezeu au aruncat multe dintre lucrurile sfinte ale Lui și care erau ale Casei lui Dumnezeu, dar Dumnezeu nu i-a lăsat să găsească această Carte a Legii. Dumnezeu a ştiut tot timpul unde anume era şi a ţinut-o ascunsă până când a apărut un rege care să-L iubească şi care să aibă multă grijă de ea. Numai atunci Dumnezeu a îngăduit ca această Carte să fie găsită.

În sulul de hârtie erau mai multe cărți: una, două, trei, patru, cinci cărți, iar Iosia le-a citit pe toate poporului. Iosia, după ce a terminat de citit, a zis poporului că el Îl va iubi întotdeauna pe Dumnezeu, cu toată inima şi că va face ceea ce El i-a spus să facă. Tot poporul s-a bucurat de poruncile și legile lui Dumnezeu. Ei au spus că se vor ruga numai lui Dumnezeu şi că vor arunca toţi idolii.

Iosia era doar un băieţel când a ajuns rege, dar Dumnezeu l-a ajutat sa fie un rege bun. Dumnezeu poate să vorbească unui băieţel sau unei fetiţe. Iosia Îl iubea pe Domnul Dumnezeu şi voia să facă numai fapte bune. De acum, cartea lui Dumnezeu era găsită şi Iosia putea să citească despre lucrurile pe care Dumnezeu ne cere să le împlinim. Toate aceste cinci cărți se află astăzi în Biblia pe care fiecare o avem și ele sunt în Biblie pentru ca noi să le citim.