FOREIGN LANGUAGES

Iosif și Frații Săi

Curriculum
Povestiri Sfinte pentru Cei Mici
10

Geneza, capitolele 41-45

Oamenii aceia, care l-au cumpărat pe Iosif de la fraţii lui, l-au dus într-o ţară care se numește Egipt. Iosif a trăit acolo până când a ajuns bărbat. Odată, regele a avut un vis. Un vis este ceva la care voi vă gândiţi când dormiţi. Regele nu a știut ce putea să însemne acel vis. Cineva i-a zis regelui că Iosif ar putea să îi explice visul. Atunci, regele a vrut să-l vadă pe Iosif.

Regele i-a povestit lui Iosif visul pe care l-a avut. Iosif a spus că, dacă Dumnezeu îl va ajuta, îi va spune regelui ce însemna visul.

Dumnezeu l-a ajutat pe Iosif. Atunci, Iosif a zis că timp de şapte ani vor fi toate felurile de mâncare în țară. Dar, în următorii şapte ani nu va mai fi multă mâncare, așa că trebuiau să fie foarte atenți și să se adune o parte din mâncare în timpul anilor de belșug.

Regele a fost atât de mulţumit de Iosif, încât l-a făcut conducător peste tot Egiptul. Toţi oamenii trebuiau să facă ce zicea Iosif. Regele i-a dăruit lui Iosif haine frumoase, întocmai cum erau ale lui. Iosif a fost foarte atent să adune hrană pentru popor, când toate recoltele erau bogate. El nu voia ca oamenii să flămânzească atunci când nu erau recolte.

Nici în ținutul unde trăiau frații lui Iosif, ținut care era departe, nu mai erau recolte. Și oamenii începeau să sufere de foame.

Într-o zi, tăticul lui Iosif le-a spus fiilor lui să meargă în Egipt şi să cumpere mâncare de acolo. Fraţii lui Iosif nu ştiau că el trăieşte în Egipt. Tăticul său chiar a crezut că Iosif nici nu mai era în viaţă.

Fraţii s-au dus în Egipt. Ce credeţi? Iosif i-a văzut acolo. El i-a recunoscut imediat, dar ei nu l-au recunoscut pe Iosif.

Fraţii lui Iosif arătau îmbătrâniți și săraci. Iosif avea niște haine foarte frumoase. Lui Iosif i s-a făcut milă de fraţii lui. Iosif nu era supărat pe ei pentru că l-au vândut cu mult timp în urmă.

Fraţii au trebuit să-i ceară lui Iosif mâncare. Iosif nu le-a spus cine era. El i-a lăsat să aleagă toată mâncarea pe care ei doreau să o ducă acasă. După aceea, Iosif i-a întrebat pe fraţii săi despre tăticul lui. Ei i-au spus că au fost doisprezece fraţi, dar că unul dintre ei nu mai era cu ei. Ei vorbeau despre Iosif, dar Iosif nu a scos niciun cuvânt despre cine era el.

Iosif a fost bun cu fraţii lui. Ei au plătit lui Iosif pentru mâncare, dar Iosif a pus banii înapoi în sacii cu mâncare, aşa că ei nu au trebuit să cheltuiască nimic pentru ceea ce au dus acasă.

Iosif le-a spus că cel mai mare dintre fraţi trebuie să rămână cu el, în Egipt, până când îl vor aduce pe fratele lor cel mai tânăr. Fraţii lui Iosif se temeau că tăticul lor nu îl va lăsa pe cel mai mic dintre ei să meargă cu ei data viitoare pentru a cumpăra mâncare.

Tăticul lui Iosif a fost foarte trist că a trebuit să-l lase pe ultimul lui băiat să plece departe, până în Egipt. Lui încă îi era dor și de Iosif. El nu voia ca şi acestui băiat să i se întâmple ceva.

Iosif i-a văzut pe fraţii săi venind din nou. El a mai văzut că l-au adus şi pe fratele lui mai tânăr cu ei. Iosif a poruncit slujitorului care lucra pentru el să pregătească un ospăţ mare. El l-a trimis la frații lui să le spună să vină să mănânce cu Iosif.

Acum, fraţilor le era cu adevărat frică. Ei nu au ştiut de ce omul care era cel mai mare după rege dorea ca ei să mănânce cu el. Le era teamă că au făcut ceva rău.

Fraţii s-au dus în casa lui Iosif şi îl aşteptau să apară. Încă le era teamă. Oamenilor le este întotdeauna teamă atunci când fac ceva rău.

Iosif a mâncat împreună cu fraţii săi. Ei încă nu ştiau cine era el. Nu știau că era chiar fratele lor. Iosif era atât de tânăr când l-au văzut ultima dată.

Iosif le-a spus cine era el. Era fratele lor, Iosif! Dumnezeu a fost cu el şi a avut grijă de el.

Fraţii lui se temeau că Iosif se va supăra pe ei. Iosif le-a zis că Dumnezeu l-a trimis pe el în Egipt pentru ca ei să poată să meargă acolo ca să cumpere mâncare și să rămână în viaţă. Iosif i-a sărutat pe frații lui, ca să le arate că îi iubea.

Iosif le-a spus fraților lui să meargă și să-l aducă pe tăticul lui ca să trăiască cu el în Egipt. El le-a mai zis să aducă şi familiile lor.

Tăticul lui Iosif a fost atât de bucuros că avea să-şi vadă băiatul din nou! Fraților le-a părut foarte rău pentru ce au făcut. Ei au trebuit să Îi spună lui Dumnezeu că le-a părut rău. Și lui Iosif i-au spus că le-a părut rău, iar Iosif a avut grijă de ei.