FOREIGN LANGUAGES

David și Uriașul

Curriculum
Povestiri Sfinte pentru Cei Mici
20

1 Samuel 17:1-51

David, băiatul păstor, mergea pe drumul plin de praf. El ducea o legătură de grâu prăjit, pâine şi caș. Tatăl său l-a trimis la cei trei fraţi mai mari ai lui, care erau în oastea Israelului.

După ce a mers un timp David a ajuns în tabăra unde erau fraţii lui. Deodată, el a auzit o voce foarte puternică, o voce răutăcioasă care venea din cealaltă parte a unui loc aflat mai jos de tabără. Vocea se auzea ca un tunet. Cine ar fi putut să facă un zgomot ca acesta?

David s-a uitat spre locul acela care era mai jos și căruia i se spune vale. Și ce a văzut David? El a văzut un om care era cu mult mai mare decât toţi oamenii pe care îi văzuse el până atunci. Era mai mare decât orice om pe care l-ai văzut tu vreodată. Era un uriaş!

Uriaşul se plimba din loc în loc, bătându-și joc de oamenii lui Dumnezeu din armata aceea. El striga cât putea de tare, zicând să vină cineva să se lupte cu el. Uriașul era din armata care nu-L iubea pe Dumnezeu. Armata aceea, care nu-L iubea pe Dumnezeu, dorea să facă rău poporului lui Dumnezeu.

Toţi soldaţii se temeau de uriaş. Numele lui era Goliat. El era atât de mare, încât nimeni nu a îndrăznit să coboare la el şi să-l împiedice să îşi mai bată joc de armata lui Dumnezeu.

David l-a privit pe uriaşul Goliat. Lui nu îi plăcea să îl audă vorbind împotriva lui Dumnezeu. David era doar un băiat, nu era mare ca fraţii săi, dar nu se temea deloc de acest uriaş.

David avea să coboare acolo la el şi urma să-l oprească să nu mai vorbească așa despre oştirea lui Dumnezeu. El știa că Dumnezeu avea să-l ajute. De ce să îi fie teamă? Dumnezeu este mai puternic decât oricine.

Dumnezeu l-a mai ajutat şi înainte pe David. Odată, pe când David păzea oile tatălui său, un leu şi un urs au venit la turmă. David a apucat leul acela mare de coamă. Dumnezeu l-a ajutat pe David să omoare leul şi ursul. Dumnezeu îl va ajuta să scape şi de uriaş. David ştia că Dumnezeu îl va ajuta.

Fraţii lui David erau supăraţi pe David că a venit la ei în armată. Ei nu au vrut ca David să se lupte cu uriaşul. Poate că le era ruşine pentru că lor le era frică.

Cineva i-a vorbit regelui despre David. Regele a poruncit ca să-l aducă pe David. Regele Saul a zis că David nu era destul de puternic să se apropie de uriaș. Dacă va coborî să lupte cu Goliat, avea să fie rănit. David a răspuns regelui că știa că nu era destul de puternic, dar știa că Dumnezeu urma să-l ajute. Dumnezeu poate să facă ceea ce nimeni nu poate să facă. David a vrut să se lupte cu uriaşul şi să-l oprească din a mai vorbi împotriva lui Dumnezeu.

Și David a plecat. El a luat bățul lung pe care îl folosea când pleca cu oile la munte. Bățul lung se cheamă toiag.

David a luat cinci pietre netede dintr-un pârâiaş. Pârâul este o apă curgătoare care face bulbuci. El a pus pietrele în traistă și în buzunarul hainei. Mai avea ceva în mână în care se puteau pune pietre. Era o praştie. David știa cum să pună pietre în praştie, cum să o învârtă deasupra capului, şi cum să arunce pietrele cu repeziciune. Pietrele puteau să lovească cu putere orice ţintă dorită de David.

David a coborât să lupte cu uriaşul. O, dar Goliat a fost supărat când a văzut că cel care vine să se lupte era doar un copil. A fost foarte supărat! El a spus că-l va da pe David ca mâncare păsărilor cerului. „Ce sunt eu, câine?” a zis el. David a venit să se lupte cu un toiag și cu pietricele ca şi tine când vrei să alungi un câine.

David nu s-a speriat și a zis: „Eu vin împotriva ta în Numele Domnului.” El a alergat direct înaintea uriaşului Goliat. A învârtit praştia deasupra capului şi a aruncat o pietricică. Pietricica a şuierat prin aer şi l-a lovit pe uriaş drept în frunte.

Bum! Uriaşul acela încrezut şi răutăcios s-a prăbuşit la pământ. A căzut mort! A căzut cu faţa la pământ. Dumnezeu a făcut ca mica piatră să lovească cu putere exact în frunte și să scape toți de Goliat. Când oamenii care erau cu Goliat au văzut ce a făcut David, i-au cuprins frica. Ei au fugit, lăsându-i în pace pe oamenii lui Dumnezeu.

David era convins că Dumnezeu îl va ajuta. Şi Dumnezeu l-a ajutat! El te va ajuta şi pe tine. Dacă vezi ceva care te sperie, roagă-L pe Dumnezeu să te ajute cum l-a ajutat pe David. Și El te va ajuta.