FOREIGN LANGUAGES

Rugăciune

Doctrine

O Sursă Extraordinară

O sursă extraordinară de tărie şi putere îţi stă la îndemână. Nu există taxă, iar furnizarea este nelimitată. Eşti interesat? Prin rugăciune, omenirea poate să aibă acces direct la Marele Dumnezeu al Cerului şi al pământului.

Mulţi oameni se întreabă ce este rugăciunea? Alţii nu se roagă pentru că simt că nu ştiu cum să se roage. În orice caz, rugăciunea nu este un proces complicat, care să necesite ani îndelungaţi de pregătire sau experienţă pentru a stăpâni rugăciunea. Rugăciunea este pur şi simplu comunicarea cu Dumnezeu. Rugăciunea este vorbirea cu Dumnezeu, aşa cum vorbim cu un prieten. Este important ca Dumnezeu să fie abordat cu respect, dar este de asemenea important să ne amintim că El este interesat de fiecare aspect al vieţii noastre. “Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide” (Matei 7:7). Acest citat sună destul de simplu, dar funcţionează întotdeauna? Funcţionează dacă oamenii se roagă corect, însă există criterii esenţiale.

În primul rând, este important să ne amintim că Dumnezeu răspunde la rugăciune, deşi răspunsurile lor s-ar putea să nu fie întotdeauna “da”. Uneori, El poată să răspundă cu “nu” sau ”aşteaptă”. Apoi, cererile noastre trebuie să fie potrivit voii Sale. “Sau cereţi, şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre” (Iacov 4:3). Unele dintre cereri îşi au originea în dorinţele noastre egoiste, altele ar putea să fie dăunătoare, iar altele pot să fie obstacole spirituale, dacă ar fi onorate. În astfel de situaţii, Dumnezeu veghează la binele unei persoane răspunzând “nu”.

Dumnezeu, de asemenea, vrea ca noi să ne rugăm cu credinţă. “Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi.” (Matei 21:22). Rugându-l pe Dumnezeu, noi trebuie să credem că El este capabil şi dornic de a răspunde corespunzător celui mai bun interes pentru noi.

Trebuie să ne rugăm din toată inima, predându-ne întru totul lui Dumnezeu şi voii Lui. Vom descoperi că este foarte greu să venim înaintea lui Dumnezeu cu credinţă dacă avem păcate în inimile noastre. Dacă nutrim un duh neiertător sau dacă trăim o viaţă lipsită de sfinţenie, atunci, mai întâi, trebuie să ne cerem iertare şi să fim siguri că suntem conform poruncilor lui Dumnezeu. Apoi, putem să-l abordăm pe Dumnezeu şi să ne aşteptăm ca El să răspundă. De asemenea, este necesar ca rugăciunea să fie însoţită de recunoştinţă. Dumnezeu vrea să ştie că noi preţuim ceea ce El deja a făcut pentru noi. Uneori trebuie să stăruim. Isus a spus întâmplarea unei femei care a făcut o cerere unui judecător nedrept. Judecătorul i-a îndeplinit crerea din cauza stăruinţei ei. Adeseori este mult mai uşor a renunţa şi a crede că Dumnezeu nu vrea să răspundă decât să continuăm să ne rugăm până când El răspunde. Uneori s-ar putea să aflăm că este necesar ca şi alţii să se roage cu noi pentru ca să primim răspunsul. Isus a spus că, dacă doi se învoiesc în rugăciune, lucrul se va împlini. Alteori s-ar putea să aflăm că este necesar să ne descărcăm în secret inimile înaintea lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu făgăduieşte că o astfel de rugăciune va fi răsplătită pe faţă.

În unele împrejurări, poverile inimilor noastre pot să fie atât de grele, încât nu ştim cum să ne rugăm. Un suspin din suflet poate să fie tot ceea ce este posibil. Chiar şi aşa, Duhul lui Dumnezeu poate să preia suspinele şi cu acestea să facă mijlocire. Este sigur faptul că o astfel de rugăciune înflăcărată va fi răsplătită.

Lucrul cel mai important este să te rogi. Rugăciunile trebuie înălţate înainte, ca să li se poată răspunde. Biblia ne îndeamnă “Rugaţi-vă neîncetat.” (1 Tesaloniceni 5:17). Trebuie să începem ziua cu rugăciune, cerându-i lui Dumnezeu călăuzire şi protecţie pentru orele din zi care ne stau înainte. Avem nevoie să îi cerem să ne izbăvească de ispite. Dacă este cu putinţă, ar fi bine să petrecem un timp în rugăciune la mijlocul zilei noastre. Putem să comunicăm cu Dumnezeu cu privire la tot ceea ce facem şi să avem parte de prezenţa Lui în orice situaţie şi încercare. Când ziua s-a sfârşit, este necesar să Îi mulţumim pentru toată purtarea Lui de grijă şi pentru ajutorul pe care ni l-a dat.

Cu toată liniştea şi odihna garantată, trebuie să nu uităm că, imediat ce ne străduim să-L căutăm pe Dumnezeu în rugăciune, Satan va face tot ce poate ca să înfrângă eforturile noastre. Ca urmare, va provoca tot felul de întreruperi, distrageri de atenţie şi orice alte obstacole posibile. Noi trebuie să fim hotărâţi să îi rezistăm şi să urmărim a continua în rugăciune, indiferent de ceea ce se va întâmpla.  

Dacă ne facem timp şi dacă depunem efort pentru a ne ruga, ce anume se va întâmpla cu rugăciunile noastre? Uneori putem să vedem că răspunsul vine aproape imediat. Alteori, duşmanul poate să încerce să ne spună că rugăciunile noastre au dispărut sau că sunt ineficiente şi că s-au risipit. Biblia ne descoperă câte ceva cu privire la ce se întâmplă cu rugăciunile. Un înger i-a spus lui Corneliu că rugăciunile şi milosteniile lui au ajuns înaintea lui Dumnezeu şi că Dumnezeu şi-a amintit de ele. În cartea Apocalipsa citim că rugăciunile sfinţilor sunt adunate în potire de aur şi aduse împreună cu tămâie (în sensul de jertfă) înaintea lui Dumnezeu. Ce privilegiu este să fii în stare să trimiţi ceva în Cer şi care să merite să fie păstrat într-un potir de aur, iar apoi turnate înaintea lui Dumnezeu!

Şi totuşi, chiar cunoscând acest fapt, câţi oameni îşi fac timp şi fac efortul de a se ruga? Nimeni dintre cei care se străduiesc în rugăciune nu va putea să pretindă că rugăciunea serioasă este uşoară. Atunci, merită efortul? Cei care fac dovada faptului că rugăciunea este eficientă vor răspunde cu un “da” din inimă. Oricare dintre mamele care s-au rugat pentru ocrotirea copiilor lor, iar mai târziu au auzit cum Dumnezeu i-a scăpat de rău, vor confirma eficienţa rugăciunii. Oricine s-a rugat pentru cercetarea inimii unui om păcătos, văzând împrejurările din viaţa persoanei respective, care au condus la pocăinţa aceluia, vor mărturisi că rugăciunea funcţionează. O persoană care mijloceşte, văzând intervenţia Domnului în situaţii imposibile, ştie că rugăciunea foloseşte.

Aşadar, să ne îndemnăm în inimile noastre pentru a ne ruga. Dacă aşteptăm până când vom avea timp să ne rugăm, întotdeauna va fi ceva care pare mult mai important. Oricum, dacă suntem hotărâţi noi înşine să ne rugăm, făcând din rugăciune o prioritare a vieţilor noastre, Dumnezeu va răspunde la rugăciune.